משרד הבריאות לבג”ץ: לא הבנו את ההחלטה

בתשובה לצו שנתן בג"ץ טוען משרד הבריאות כי לא הבין את ההחלטה וכי הוא זקוק להבהרה - האם על חברות הקנאביס להמשיך לספק לפי האסדרה הישנה באותן כמויות ובאותם מחירים, או שההארכה נוגעת רק לתוקף הרישיונות בלבד. עוד הוא מלין על "מתקפות קשות וחסרות תקדים" נגד מנהל היק"ר יובל לנדשפט.

בחלוף שלושה שבועות משרד הבריאות השיב הבוקר (ה’) לראשונה להחלטת בג”ץ מתחילת החודש (6.10), אז קבעו השופטים שני דברים עיקריים: להאריך את מתכונת האסדרה הישנה עד 31.3.2020 ולהסביר כיצד יובטח שלא תהיה עליית מחירים ולא תהיה פגיעה כלשהי במטופלים. כזכור 3 מתוך 8 החברות עצרו לגמרי או חלקית את אספקת הקנאביס למטופלים באסדרה הישנה וחייבו אותם לעבור אל בתי המרקחת ולשלם סכומים גבוהים בהרבה, כך שנוצר מחסור ועליית מחירים.

בפנייה, שכותרתה “בקשה להבהרת צו הביניים”, כותב משרד הבריאות לבג”ץ כי ניתן לפרש את החלטת בג”ץ באופנים שונים, ולפיכך מתבקשת הבהרה. “בסמוך לאחר שניתן צו הביניים התקבלו במשרד הבריאות מספר לא מבוטל של פניות, הן מטעם החברות העוסקות בייצור והן מטעם המטופלים והעותרת, לפיהן עולה כי צו הביניים נתון לפרשנויות שונות. העותרת טוענת כי צו הביניים אינו חל כלפי משרד הבריאות אלא גם על החברות העוסקות, תוך הטלת חובה להמשיך באספקת המוצרים באופן מסוים ובמחיר מסוים”.

לדברי משרד הבריאות העוסקים מצד שני ביקשו הבהרות, “האמנם חובתם להמשיך לספק בכל תנאי מוצרי קנאביס לכל המטופלים המחזיקים ברישיונות אספקה ישירה עד תום התוקף של רישיונות אלו, במסגרת המחיר הנוכחי, גם אם אין ברצונם או ביכולתם לעשות כן”. “עוד התגלה,” כותב משרד הבריאות, “כי חלק מהחברות חדלו מאספקה ישירה לחלוטין” (הכוונה לחברות “בטר”, “שיח”, “IMC”. מ”ק).

“לפיכך מוגשת בקשה זו להבהרת היקפו, תוכנו ותחולתו של צו הביניים – ובפרט היקף תחולתו על החברות הפרטיות,” נכתב. משרד הבריאות מזכיר עוד את התביעה הייצוגית בסך 650 מיליון ש”ח שהוגשה לאחרונה בשם המטופלים ונחשפה במגזין קנאביס, ומציין שהבהרה של בג”ץ בעניין אחריות החברות להמשיך לספק לפי האסדרה הישנה תשפיע גם על הליך משפטי זה של התביעה הייצוגית.

לטענת משרד הבריאות “צו הביניים עליו הורה בית המשפט כוון לצורך הארכת הרישיונות הישנים באופן אוטומטי על רקע החשש כי קצב הסבת הרישיונות הישנים לדור החדש עלול לגרום חלילה לפגיעה במטופלים. לעמדת משרד הבריאות העותרת נותנת פרשנות רחבה מדי לצו כאשר היא כוללת למשל את מחירו של הקנאביס ואת אופני מכירתו וזאת מבלי שניתן לכלל נמעניו של הצו להתמודד עם פרשנותה”.

“שאלה מורכבת היא האם ספק יכול ‘בוקר אחד’ להחליט כי הוא חדל מלספק את מוצריו במתכונת האסדרה הישנה, שכן שיקולים כלכליים או אחרים מחייבים לשיטתו את מכירתם בבתי מרקחת או לא בכלל,” נכתב. “שאלה נפרדת היא אילו סמכויות אכיפה רגולטריות קיימות למשרד הבריאות אל מול התנהלות זו המשקפת היבטים גרעיניים של הזכות לחופש העיסוק”.

משרד הבריאות מבהיר כי לאור הבלבול הוחלט שלא לשנות את ההחלטות הרגולטוריות שניתנו, כלומר להמשיך לחייב את העוסקים להעביר את מלאי הקנאביס מהאסדרה הישנה (אספקה ישירה) אל החדשה (בתי המרקחת). כמו כן אישר המשרד לחברות לנפק בבתי מרקחת קנאביס שלא עומד בתקנים החדשים ומסביר זאת בכך ש”לצורך סיום תקופת המעבר התיר משרד הבריאות שיווק של מוצרי NON-GMP שהיו קיימים במלאי”.

בשולי הדברים מפרט משרד הבריאות בפנייתו לשופטי בג”ץ כי נכון להיום כ-44,000 מתוך 60,000 מטופלים כבר קיבלו רשיונות בית מרקחת, זאת בקצב ממוצע של כ-500 ביום. יש לציין כי בימים האחרונים שלח משרד הבריאות רשיונות חדשים למטופלים גם ללא דרישתם, במינונים שנקבעו על פי האספקה האחרונה שקיבלו באסדרה הישנה,/ לפיכך רוב מטופלים אלו מחזיקים עדיין ברשיונות הישנים/

משרד הבריאות מבהיר עוד כי בניגוד לשמועות ברשתות החברתיות, קבלת רישיון חדש (לבתי מרקחת) או רכישת קנאביס בבתי מרקחת, אינם מבטלים את הרישיון הישן לאספקה ישירה, כלומר הרישיונות הישנים בתוקף עד 31.3.20 לפי החלטת בג”ץ. עוד מודגש כי בימים אלה מבקש משרד הבריאות מהחברות לעדכנו במצב המלאים וכן שבינתיים נרשמת עליה במספר הניפוקים של קנאביס בבתי מרקחת – פי 2 מאז חודש יוני ובעלייה מתמדת.

עוד מפורט כי היקף הניפוקים של קנאביס בבתי מרקחת קטן יותר ממספר המטופלים המחזיקים ברישיונות בתי מרקחת, אך שגם באסדרה הישנה רק 80% מהמטופלים משכו אספקה. לטענת המשרד הסיבות האפשריות לכך הן שחלק מהמטופלים לא רוכשים את המוצרים כי הם אינם מתאימים להם או אינם קיימים במלאי, בשל החלטת היצרנים שלא לשווק את המוצר או בשל חוסר יכולתם לעשות כן עקב בעיות מלאי או אחרות. אפשרות נוספת שמעלה המשרד הוא שהמטופלים בחרו להפסיק להשתמש בקנאביס או שהשימוש אינו מיטיב עמם.

עדכון נוסף שמספק משרד הבריאות הוא שלאחרונה ניתנו רישיונות עיסוק לשלושה עוסקים חדשים – שניים לגידול ואחד למפעל ייצור – ובהתאם “היקף חומרי הגלם שהם עתידים לייצר עתיד להיות משמעותי לשוק הקנאביס וכן המוצרים אמורים להגיד למדפי בתי המרקחת בתוך חודש עד כשלושה חודשים.”

עדכון נוסף הוא לגבי ועדת המחירים של משרד האוצר שהתכנסה אתמול (ד’) לדיון בסוגיית פיקוח מחירים על מוצרי הקנאביס, ובמהלכה הסתבר כי בידי הועדה אין עדיין מספיק מידע על מנת לקבל החלטה לגבי השאלה האם לנקוט בהליך פיקוח מחירים או לאו. הוחלט לפרסם “קול קורא” לעוסקים בתחום בו הם יתבקשו להתייחס בין השאר לרמת התחרות בשוק, לחסמי כניסה ולחסמי מעבר העומדים בפני היצרנים והמטופלים.

לבסוף טוען משרד הבריאות בפני שופטי בג”ץ כי מנהל היחידה לקנאביס רפואי, יובל לנדשפט, “חווה בחודשים האחרונים מתקפות קשות וחסרות תקדים, כך למשל לנדשפט מושמץ קשות באופן אישי בתקשורת ובמדיה החברתית לרבות משלוח מסרונים והודעות ווטסאפ הכוללות קללות וכינויי גנאי בוטים וחמור מכך איומים וקריאה לפגיעה פיזית בו, בילדיו ובמשפחתו”. לדברי המשרד “במספר מקרים אף הוגשו תונות במשטרה בשל קריאות לאלימות בוטה שהשמיעו כנגדו”.

עוד נטען כי “ברחבי הרשתות החברתיות פורסמה קריאה להתקשר ללנדשפט ולהטרידו בכל שעות הלילה תוך פרסום מספר הטלפון הנייד שלו, נתלו שלטים ברחבי השכונה בה הוא מתגורר וקוימו ליד ביתו הפגנות שאף הורחקו על ידי המשטרה במסגרתן השתלחו בו ובסגן שר הבריאות, תוך האשמתם במוות מטופלים ובהתעללות בהם מתוך מניעים כספיים”. בעקבות זאת “הוכרז לנדשפט כאישיות מאוימת והוא זוכה להגנה צמודה שלא נעמוד על פרטיה”.

המשך קריאה
Back to top button
x
Close

אופס!

אנא בטלו את חוסם הפרסומות כדי לצפות בתוכן באתר